Health

10 tidiga tecken på att du är gravid

10 tidiga tecken på att du är gravid

Håller du på att spricka av nyfikenhet, men det är för tidigt att ta ett test? Nedan listar vi fjorton tidiga tecken på graviditet som du kan hålla utkik efter! Men kom ihåg att många symtom även kan visa på att mensen är på väg.

Trötthet

Ett vanligt tidigt tecken på graviditet är överväldigande trötthet. Den beror på stigande hormonnivåer och efter den första trimestern börjar de flesta piggna till.

Ökade flytningar

På grund av att hormonet östrogen ökar kan du märka av mer flytningar när du blir gravid.

Äckliga smaker

Mat och drycker som du vanligtvis tycker om kan börja smaka annorlunda, till och med äckligt. För många är det kaffet som ryker först. Även metallsmak i munnen kan vara tecken på graviditet.

Nidblödning

När ett befruktat ägg fäster i livmoderväggen kan det komma en liten blödning. Den brukar komma några dagar innan din beräknade mens.

Yrsel

Det är vanligt att känna sig yr eller till och med svimfärdig i början av graviditeten. Detta kan bero på lågt blodtryck eller lågt blodsocker.

Förstoppad och svullen mage

Kroppen producerar extra progesteron när du blir gravid, detta påverkar matsmältningssystemet och kan leda till att du blir trög i magen. Det kan också fungera tvärtom, att du blir lös i magen.

Illamående

Det är vanligt att må illa i början av graviditeten, framförallt om morgonen men även under resten av dagen. Illamåendet brukar vara som värst under den första trimestern.

Ömmande bröst

Ett tidigt tecken på graviditet brukar vara ömmande bröst, de kan kännas tyngre och större, vårtgårdarna kan mörkna och blodådrorna bli mer framträdande.

Humörsvängningar

Humörsvängningar är vanligt och beror på hormonerna. Kanske har du märkt att du blir arg oftare än vanligt och att du gråter för saker som du normalt inte skulle gråta för?

Utebliven mens

Sist men inte minst är den uteblivna mensen antagligen det tydligaste tecknet på graviditet. Spring och köp ett test!

To Top